SUP-vinkit aloittelijoille: Vältä nämä 5 virhettä suppailua aloittaessasi
April 07, 2017
SUP-lautailu kerää ympärilleen valtavan määrän eritaustaisia kokeilijoita ja persoonia. Joku saattaa heti hypätä laudan päälle seisomaan kun toinen puolestaan saattaa kovastikin jännittää sitä, miltä laudalla seisominen veden päällä oikeasti tuntuu. Taustasta huolimatta aloittelijoilla usein toistuu järjestäen samat virheet, jotka vähentävät huomattavasti suppailun tehokkuutta ja sujuvuutta. Aivan kuten esimerkiksi juoksussa, myös SUP-lautailussa pätee sanonta: tekniikka on ystävä. SUP-lautailussa on kuitenkin helppo kehittyä nopeasti aloittelijasta taitajaksi, jos vain tietää mitä omassa tekniikassa pitäisi tarkkailla. Alle olemme koonneet 5 yleisintä, ja suppailuun eniten vaikuttavaa virhettä. Näitä kohtia tarkkailemalla opit saamaan laudan vaivattomaan liukuun veden päällä ja pääset todellisesti kiinni lajin ideaan!
1. Jäykkyys hidastaa
Uusien kokemusten äärellä meillä on taipumus jännittää, mikä usein korostuu kun olemme veden ympäröimänä. Jännitys SUP-laudan päällä näkyy usein meloessa jäykkyytenä, milloin jalat ovat täysin suoristuneet ja muun kropan liike on rajoittunut pieneksi. SUP:issa pätee oikeastaan sama asia kuin monessa muussakin välineurheilulajissa, ja se on; luottamus. Hyvä aloittelijoille suunnattu SUP-lauta kannattelee veden päällä lähes yli 250 kiloa painoa ja on rakennettu seisomista ajatellen. Näin ollen SUP lauta ei kaadu tai kippaile, vaikka vähän siirtelisimmekin painoa laudan päällä puolelta toiselle. Noustessasi laudan päällä seisomaan, ota siis muutama rauhoittava sisään- ja ulos hengitys, rentouta polvet, hartiat sekä kädet ja voit jopa hieman kokeilla miltä lauta tuntuu kun sitä varovasti keinuttelee jalkojen alla. Nyt sinulla on hyvä pohja lähteä rakentamaan muita suppailun palikoita kokoon.
Muista rentouttaa asento laudan päällä ja voit keinutella lautaa puolelta toiselle jalkojen alla
2. SUP-vedon oikea mitta. Onko vedon pituudella ja kohdalla väliä? On.
Usein aloittelijoilla veto lähtee vain hieman jalkojen edestä ja jatkuu niin kauas taakse kuin vain jaksamme, tai uskallamme työntää. Aluksi tämä tyyli saattaakin tuntua voimakkaalta lihaksiston saadessa ensitunteen vesivastuksesta. SUP-melan lapa on kuitenkin suunniteltu niin, että se taittuu noin 12∞ astetta eteenpäin menosuuntaa kohti. Lavan kulma mahdollistaa oikein käytettynä pidempiaikaisemman ja hyödyllisemmän vedon, jos se toteutetaan oikeassa kohdassa. Hyvä veto lähtee mahdollisimman edestä laudan kärjen läheisyydestä ja jatkuu aina oman jalan kohdalle. Vedon painottaminen laudan etuosaan tuottaa monikymmenprosenttisesti lisätehoa ja vauhtia melontaan. SUP-lautailussa on jopa oma erillinen tekniikkahaara niin sanotulle ”Tahitilaiselle tyylille”, jossa vedot tapahtuvat tiheinä toistoina aivan laudan etuosassa. Sinun ei kuitenkaan tarvitse valita tahitilaisen tai havajilaisen tyylin välillä. Nyrkkisääntönä kannattaa silti pitää, että melontatyö tehdään jalkojen etupuolella.
Hyvä veto lähtee mahdollisimman edestä laudan kärjen läheisyydestä ja jatkuu aina oman jalan kohdalle
3. Lavan dippaus veteen
SUP-melan lapa on melojan ainoa kosketuspinta veteen. Usein aloittelija ei jännityksen ja innostuksen tunteiden vallassa malta upottaa koko lapaa vedenpinnan alapuolelle, vaan saattaa upottaa lavasta veteen vain esimerkiksi yhden kolmasosan. Tällöin kaksi kolmasosaa lavan potentiaalista jää joka vedolla hyödyntämättä. Pidempää matkaa meloessa tämä vaikuttaa merkittävästi etenemisvauhtiin. Tarkkaile siis, että joka vedolla koko iso lapa katoaa vedenpinnan alapuolelle ja nauti samalla veden antamasta tuesta.
Muista upottaa melan koko lapa veden alle saadaksesi aikaan kunnon tuki ja vastus
4. Käsivoimin melominen. Mistä voimaa vetoihin?
Silmiinpistävin ja varsin yleinen suppailutapa on niin sanotusti; ”käsillä melominen”, missä yläkroppa seisoo ryhdikkäästi suorassa ja käsivarret kauhovat vettä. Todellisuudessa haluaisimme kääntää toiminnan täysin päinvastoin; kroppa liikkuu tehden suuren työn ja kädet välittävät suorina isojen lihasten tuottamaa voimaa. Yläkropan liikettä voi helposti kokeilla jo kuivalla maalla: kuvittele kumartavasi kohteliaasti eteenpäin. Vesillä sama liike vatsalihakset jännittyneenä vie SUP-tekniikkasi aivan uuteen ulottuvuuteen ja kohti elämäsi parhainta vatsalihasharjoitustapaa. Käsivarret on hyvä alussa lukita aivan suoriksi ja ajatella, että käsien rooli melomisessa on välittää voimaa, ei tuottaa sitä. Koko kropan käyttämisen oivaltaminen suppailussa on avain lajin sydämeen.
Käsivarret on hyvä alussa lukita aivan suoriksi ja käyttää koko kroppaa voiman tuottamiseen
5. Suoraan menemisen haaste
Mutkittelevat SUP- lautailijat ovat tuttu näky aloittelijoiden parissa ja varmasti jokainen meistä voi nostaa käden ylös sen merkiksi, että laudan pitäminen kurssissa tuntui aluksi haastavalta. Kyse on kulmista ja erityisesti melan varren kulmasta vedon aikana. Jos katsot SUP-lautailijaa kohtisuoraa edestäpäin, voit helposti päätellä hänen varren kulmasta mihin laudan kärki suuntaa vedon myötä. Jos meloja saa pidettyä varren vedon aikana suorassa, eli noin 90∞ asteessa vedenpintaan nähden hän todennäköisesti liikkuu suoraan sinua kohti. Jos melan varressa on kuitenkin pienempi kulma ja varsi on selvästi kallellaan suppailijan lauta kääntyy vedon aikana vastakkaiseen suuntaan. Muutama muu pienempi asia vaikuttaa myös suuntaan. Nämä ovat lavan asento veden alla, eli onko lapa vinossa? Kuinka kaukaa laudasta melan varsi kulkee? Ja meneekö veto pitkäksi? Onneksi haaste ei kuitenkaan ole oikeasti ikuinen, vaan varren kulma ja suoraan melominen automatisoituu varsin nopeasti jos siihen kiinnittää huomiota. Lopulta siitä tulee vain hassu muisto lajin alkuhaasteista.
PIdä meloessasi varsi mahdollisimman pystysuorassa, jotta saat pidettyä laudan kurssin mahdollisimman suorassa linjassa
Teksti: Mia Pohtola / TwentyKnots SUP-valmentaja ja kouluttaja
TUTUSTU MYÖS:
Jaa: